Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Haluatko sinä olla kuolematon?

Lisätty 19.09.2018

Näin syksyn pimetessä, vesisateessa autoillessa tulee taas huomattua, miten haastavaa pimeässä ajaminen itse asiassa onkaan: ajovalot häviävät märkään asfalttiin ja näkyvyys on lähes olematon. Siinä ei aina kuskin tarkkaavaisuuskaan pysty estämään onnettomuuksia, jos jalankulkija tai muu tienkäyttäjä ei käytä asianmukaisia varusteita (heijastimia, valoja jne.),. Esimerkiksi Helsingin ratsupoliisin FB-sivuilla olevassa videossa näkyy hyvin, miten huonosti valoton pyörä tai heijastimeton jalankulkija näkyy. Siihen jos lisätään vaikkapa kuskin kännykän selailu tai väsyneenä ajaminen, vaaratilanteiden riski kasvaa erittäin suureksi.

 

Mieleeni muistuu yhä elävästi tapaus useamman vuoden takaa. Olin ajamassa Tuusulan moottoritiellä illalla, juurikin siinä ihanassa syyskelissä kun on pimeää ja vettä tulee ja ajovaloista ei tunnu olevan lainkaan apua, edes katuvalot eivät valaise riittävästi. Huomasin, että pientareella kauempana on auto ajanut ulos tieltä ja ihmisiä jo runsaasti paikalla auttamassa. Ollessani lähes tapahtumapaikan kohdalla huomasin äkisti, että aivan kaistan viereen on pysäköity pakettiauto: ei varoitusvilkkuja, ei kolmiota, ei virtaa päällä, että olisi edes valot toiminnassa. Samassa hetkessä tajusin, että autosta hyppäsi kuskin paikalta henkilö osin eteeni kaistalleni – tummissa vaatteissa, ei heijastinliiviä, ei vilkaisua taaksepäin tulevaa autoa kohti. Yhä tänä päivänä kiitän mitä vain korkeampia voimia, tuuria ja lottonumeroita siitä, että ehdin juuri ja juuri väistämään henkilön. Tämä ihminen kavereineen oli pysähtynyt tapahtumapaikalle pyyteettömänä ajatuksenaan auttaa mahdollisesti hätään joutunutta kanssaihmistä. Niin hienoa kuin se onkin, valitettavasti se meinasi koitua myös hänen kohtalokseen. Supersankarin viitasta puuttui tällä kertaa heijastin.

 

Kukaan ei ole vielä päässyt kurssiltani kuulematta lempifraasiani “rakasta itseäsi aina vähän enemmän kuin muita”. Auttamisen palo saattaa joskus kaventaa näkökenttäämme ja vaikeuttaa ympäristön havainnointia. Muista kuitenkin AINA, että sinun turvallisuutesi on ensisijaista! Auttajasta on tosi vähän apua, jos hänestä itsestäänkin tulee uhri. Mitä keinoja meillä siis on esimerkkitilanteessa?


KATSO YMPÄRILLESI, ennen kuin juokset tilannepaikalle. Tuleeko autoja? Onko tilannepaikka turvallinen mennä?


TEE ITSESI NÄKYVÄKSI. Heijastinliivin, heijastimen tai vastaavan avulla.


VAROITA MUUTA LIIKENNETTÄ. Auton hätävilkut, varoituskolmio (huom: riittävän kauas, auton katolla siitä ei ole iloa!), valo…    
Teethän tämän kaiken kuitenkin koko ajan oman turvallisuutesi huomioiden!


HUOMIOI KOKO AJAN YMPÄRISTÖÄ. Vaikka kuinka toivoisi, aina joskus joku saattaa siltikin olla ratissa ajatuksissaan eikä huomaakaan onnettomuuspaikkaa, pahimmillaan jopa törmää tien viereen pysäköityyn autoosi. Ethän ole silloin auton takana!

 

Tänään keskiviikkona 19.9.2018 vietetään Euroopan liikennepoliisiverkosto TISPOL:n 2016 toimeenpanemaa liikennekuolematonta päivää. Project Edwardin (European Day Without A Road Death) tavoitteena pitkällä tähtäimellä on vähentää merkittävästi tieliikennekuolemia sekä vakavia loukkaantumisia paitsi Euroopassa, myös kaikkialla maailmassa. Suomessa viime vuonna tilastojen mukaan kuolikin vähemmän ihmisiä liikenteessä kuin koskaan aiemmin (209 hlö), tämän vuoden saldo tammi-heinäkuun ajalta on 109 kuollutta (lähde: Tilastokeskus). Viime vuoden ennätys on ehdottomasti tehty rikottavaksi!

 

Kukaan ei taida vielä olla keksinyt ikuisen elämän salaisuutta, enkä tiedä kaipaisiko sellaista meistä monikaan. Pysy kuitenkin kuolemattomana vielä silloin, jos joudut auttamaan onnettomuustilanteessa. Läheisesi haluavat sankarinsa kotiin ehjänä.

Teethän sinäkin Project EDWARDin liikenneturvallisuuslupauksen!

 

Sanna

Ota yhteyttä: info@medego.fi  puh. +358 44 987 0262